istoria aparatelor de fotografiat

Istoria fotografiei in imagini: Evolutia fotografiei

Fotografia are o istorie interesanta si destul de vasta, pentru ca omul inca din preistorie incerca prin diverse dese sa redea o imagine a familiei. Insa cu multi ani dupa fotografia a inceput sa prinda contur, se spunea ca aceasta insumeaza diverse modalitatii  de realizare a unor imagini permanente “imprimate” pe suprafete sensibile la lumina, printr-o actiune fotochimica. Insa in zilele noastre, tehnica fotografica presupune captarea imagini prin mijloace electronice.

Din punct de vedere etimologic cuvantul “fotografie” provinde din doua cuvinte grecesti: “photos”, care inseamna lumina si “graphein”, care se traduci prin “a desena”.

lectii de fotografie online

Opreste-te sa faci fotografii plictisitoare!

Tot ce trebuie sa faci este sa introduci numele tau complet si adresa de email, si vei primi instant ghidul!

Primul instrument de realizare a fotografiilor a fost “camera obscura”, o tehnica foarte veche folosita de insusi marele Leonardo da Vinci in 1519, adica cu aproximativ 500 de ani in urma. Denumirea provine din latinescul “camera obscura” si se traduce prin “camera, incapere intunecata”. Era folosita pentru captarea imagini din exterior in special cladiri prin intermediul unui orificiu in perete, iar aceste imagini erau proiectate inversate pe o bucata de hartie sau un perete al camerei obscure, astfel puteau fi recreate foarte exact de catre autor.

primul aparat de fotografiat, lectii de fotgrafie

Daguerotipia a fost primul proces fotografic care a inregistrat un succes comercial mare la acea vreme. Metoda a fost dezvoltata de Louis J.Mandel Daguerre si Nicephor Niepce si a fost anuntata public in data de 7 ianuarie 1839.

istoria fotografiei in imagini

Folosind camera obscura, Niepce a realizat si prima fotografie moderna, si anume o imagine a unei curti interioare, a carei expunere a durat 8 ore. Imaginea o poti vedea mai jos.

prima fotografie care a fost realizata cu camera obscura

Imbunatatiri timpurii ale tehnicii fotografice

In 1610 Johannes Kepler, inveteaza camera obscura portabila, care era practic un cort, iar in varful acestuia se afla obiectivul, care prin intermediul unei oglinzi, proiecta imaginea care era captata pe un tipar, pe care artistul schita elementele principale ale subiectului.

Ulterior in 1666 marele Isaac Newton a reusit sa descompuna lumina naturala pentru prima oara in istoria fotografiei, folosind o simpla prisma de cristal.

istoria fotografiei in imagini

Putin mai tarziu Johann Schulze in 1725 observa cum sarurile argentice se inegresc cand sunt expuse la lumina, iar in 1758 John Dolland dezvolta lentilele de tip acromatic, care reprezentau un pas semnificativ in dezvoltarea camerei obscure, pentru ca nu descompunea lumina in culorile componente si astfel eliminau aberatiile cromatice.

cursuri de fotografie onine

In 1861 James Clerck Maxwell a demonstrat ca lumina alba se compune din trei surse de lumina colorata, respectiv rosu, verde si albastru. Mai mult decat atat, si restul culorilor sunt o combinatie a acestor culori “primare”.  Culorile spune James, se combina printr-un proces de aditie (additive process).

prima fotografie color
Pamblica de Tartan

Fotografiata in 1861 de Maxwell si considerata prima fotografie color atestata si documentata.

 

 

 

 

 

 

 

Dupa in 1888 George Eastman in calitate de fondator al companiei Kodak, dezvolta prima camera foto simplificata pentru a putea fi folosita in uz general, Kodak 1 si primul serviciu de developare si procesare.

George Eastman in 1889, inventeaza prima rola de film transparent, pornind de la rola Kodak de 70 mm si transformand-o in pelicula de 35 mm, cu perforatii laterale pentru a putea fi transportata.

Fotografia evolueaza treptat iar Dr. Edwin Land 1947 inventeaza procedeul “instant” de fotografiere, initial a fost denumit Polaroid Land. Si conform procedeului, aparatul suprapune negativul expus pe hartie foto si adauga substantele chimice necesare procesarii. Dupa fixare, “negativul” si “pozitivul” sunt separate.

lectii de fotografie online

Iar istoria fotografiei nu se opreste aici, continua pana in zilele noastre cand tehnologia avanseaza cu viteza lumini, si astfel avem aparate ultraperformante la preturi accesibile si foarte mici in comparatie cu camerele din pozele de mai sus care erau si mari si primitive. Insa nu trebuie sa uitam niciodata istoria si care a fost punctul de pornire care a declasat aceasta evolutie uimitoare.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Primeste acuma GRATUIT ghidul 10 sfaturii pentru fotografii uimitoare!

x