Filtrele pentru obiective, pentru camerele DSLR

Filtrele, sunt elemente optice auxiliare, montate in drumul razelor de lumina, in scopul schimbarii caracteristicilor acestora.

Efectul utilizarii filtrelor va fi:

lectii de fotografie online

Opreste-te sa faci fotografii plictisitoare!

Tot ce trebuie sa faci este sa introduci numele tau complet si adresa de email, si vei primi instant ghidul!

  • Schimbarea intensitatii fascicolului luminos
  • Schimbarea compozitiei spectrale a fascicolului luminos
  • Schimbarea traseului razelor de lumina

Filtrele care schimba intensitatea si compizitia spectrala a fascicolului luminos se utilizeaza pentru corectie, iar filtrele care schimba traseul razelor de lumina se vor utiliza pentru realizarea unor efecte.

Filtrele sunt utilizate pentru protectia lentilei frontale a obiectivului si pentru a obtine o serie de modificari tonale ori cromatice pe pelicula fotografica. Majoritatea filtrelor sunt realizate din sticle speciale, ori folii de gelatina si se monteaza in fata obiectivului pe suporti speciali, ori sunt infiletate pe obiectiv.

Modul de lucru al filtrelor se bazeaza pe felul in care se comporta culorile complementare. Astfel, un filtru colorat absoare culoarea complementara si permite transmisia culorii sale. Majoritatea filtrelor colorate se folosesc in fotografia alb-negru pentru a accentua sau estompa diferite culori ale subiectului de fotografiat care au corespondente in tonuri valorice pe pelicula.

Fiecare filtru are un coeficient de pierdere a luminii care trece prin el, de care trebuie tinut cont atunci cand reglam expunerea corecta. Acest coeficient este inscriptionat pe filtru (de exemplu: daca folosim un filtru orange cu coeficientul 2x, atunci trebuie sa marim expunerea peliculei cu o treapta de expunere).

Filtre pentru obiective

filtrel in fotografie pentru incepatori

FIltru UV, taie radiatia ultravioleta si nua duce modificari semnificative imaginii. Din aceasta cauza, multi fotografii il mentin permanen pe aparat cu scopul de a proteja obiectivul. Si iti recomand si tie sa folosesti acest filtru pe orice obiectiv pe care il ai, il va proteja de praf de zagrieturi si ii vei prelungi viata acestui obiectiv.

Filtru “Sky Light”, este usor roz si are rolul de a reduce accesul luminii albastre excesive datorate cerului senin. Multe filtre “Sky Light” blocheaza si radiatia UV.

Filtru de atenuare, este obtinut dintr-o sticla optica colorata in diferite nuante de gri si au rolul de a retine o parte din lumina, cu particularitatea ca trebuie sa retina in mod egal toate culorile.

Filtrul de polarizare, este folosit atat in fotografia alb negru cat si in cea color avand rolul de a bloca lumina polzarizata. Este compus din doua placi de sticla care cuprinde o folie de plastic in care sau inglobat cristale de herapatit, toate orientate intr-o singura directie.

Lumina polarizata este generata de suprafetele lucioase, precum sticla. Spre exemplu, folosind un filtru de polarizare, putem fotografia din exterior obiectivele dintr-o vitrina fara a vedea reflexele geamului acesteia.

Filtrele colorate sunt folosite in fotografia alb-negru pentru marirea unor contraste sau a unor culori. Influenta filtrelor colorate in fotografia alb-negru poate fi ilustrata prin tabelul urmator:

filtre pentru obiective

Filtrele de conversie pentru fotografia color

lectii de fotografie, filtrele in fotografie

Sensibilitatea materialeleor fotosensibile este depndenta de temperatura de culoare a surse de lumina utilizate. In mod curent, pentru asigurarea echilibrului cromatic al materialelor se utilizeaza fie sursa cu temperatura de culoare de 5500 Kelvin pentru asa numitul “film de zi” fie sursa cu temperatura de 3400 kelvin pentru asa numitul film “de interior”.

Utilizarea unei surse cu alta temperatura de culoare, duce la debalansarea acestor filme adica la un dezechilibru cromatic si la aparitia unei dominante.

Cum nu dispunem totdeauna de lumina adecvata, vom utiliza filtre de corectie, a temperaturii de culoare a fascicolului de lumina incidenta. Iar acestea sunt de doua tipuri:

  1. De adaptare la sursa de lumina, cu temperatura de culoare mai mare
  2. De adaptare la sursa de lumina, cu temperatura de culoare mai mica.

Filtre de difuzie

filtre de difuzie

Aceste filtre au folul de a scadea din realismul imaginii permitand crearea unei anumite atmosfere. In acest scop suprafetele filtrelor sunt astfel fabricate, incat fascicolul de lumina care le strabate este deviat in una sau mai multe directii de la drumul normal. Aceasta abatere a razelor de lumina va produce urmatoarele doua fenomene:

  1. O scadere a conturului imaginii obtinute
  2. O scadere a contrastului imaginii

Ca si filtrele de corectie, aceste filtre pot actiona pe suprafata imaginii partial sau total. Cel mai simplu filtru de difuzie se poate obtine prin ungerea cu un stratsuperficial de grasime a unui geam. Cu un astfel de filtru, reusim sa atenuam definitia imaginii cand avem de fotografiat un personaj ridat.

Un alt mod simplu de atenuare a definitiei, este utilizarea la fotografierea, in fata obiectivului, a unor retele cu ochiuri de diferite marini. Prin difuzarea luminilor de inalta stralucire, prin ochiurile retelei se creaza un halou, o aureola, care depinde de marimea ochiurilor retelei.

 

 

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Primeste acuma GRATUIT ghidul 10 sfaturii pentru fotografii uimitoare!

x