Cum sa obtii o fotografie superba de toamna

Astazi as dori sa iti explic cateva aspecte foarte importante, de luat in considerare atunci cand faci poze cu toamna. In acest articol, ne rezumam putin la fotografia in sine si analizam factorii externi ai fotografiei ,dar care vor influenta foarte mult pentru a obtine o fotografie o fotografie normala si neclara sau o fotografie mare si spectaculoasa.

Sa pornim!

lectii de fotografie online

Opreste-te sa faci fotografii plictisitoare!

Tot ce trebuie sa faci este sa introduci numele tau complet si adresa de email, si vei primi instant ghidul!

Cand sa fotografiem toamna

Cel mai bun moment pentru a va bucura de fotografia de toamna este dimineata devreme sau dupa-amiaza tarzie. Acestea sunt momente in care lumina este in momentul ei de maxima splendoare si ne va ajuta sa surprindem imagini unice.

Pentru fotografiile de dupa-amiaza, daca nu iti este clar ce ora a dupa-amiezii este cea mai optima,    uita-te la propria umbra. Daca umbra este mai lunga decat inaltimea ta, atunci acesta este un moment perfect.  Acolo lumina soarelui este mai moale si aurie si va permite sa captezi fotografii extradionar de spectaculoase. Crede-ma, acceasi fotografie pe care la un alt moment al zilei (la pranz de exemplu) ar fi parut blanda si plictisitoare, facuta dimineata devreme sau dupa-amiaza tarziu te va lasa fara cuvinte. Incercati 😀

Plecarea devreme sau tarziu ne permite, de asemenea, sa gasim locurile putin mai “sterse” din multime. O fotografie de toamna adevarata tinde sa arate un numar foarte mic de oameni, daca este doar unul poate sa transmita singuratatea sau cel mult doua persoane care se plimba impreuna, transmitand intimitate si proximitate poate. Ne-ar putea interesa daca scena este complet clara si daca in orice moment dorim sa portretizam un peisaj depopulat de oameni.

Toamna cu ceata

Un alt moment “frumos” pentru a face poze toamnei este cand gasim o portiune de ceata. Acest lucru trebuie sa coincida cu un loc de fotografiat sau peisaj, un loc care se potriveste cu o fotografie interesanta. Nu este vorba de a fotografia ceata pentru ca este. Ceata este, de obicei, un  tovaras, un element de  “parfum”, in timp ce protagonistul este acel peisaj, copac, biserica sau poteca.

Daca doriti sa urmariti timpurile si locurile de ceata, acordati atentie vremii in ziua dinainte de a iesi.

Unde sa fotografiezi toamna

Imbunatatirea este in regula, dar daca vrei sa obtii o fotografie grozava de toamna, trebuie sa pregatesti in prealabil cateva lucruri. Una dintre ele este o lista de lucruri, locuri si elemente pe care doresti sa le fotografiezi. Nu trebuie sa fie o lista care sa epuizeze orice subiect, nici nu va trebui sa urmezi acea lista, dar este o orientare care te va ajuta sa mergi in directia corecta atunci cand vrei sa pleci intr-o excursie fotografica, in loc sa improvizezi fara scop.

Gandeste-te la locuri unde stii ca vei putea gasi motive de toamna. Cu siguranta, exista un loc sau doua in apropierea locului unde poti gasi continut vizual: un parc, un pod, un copac, un parau, cateva frunze sau castane cazute la pamant, cosuri de fructe de sezon, pe scurt, orice elementcare leaga privitorul cu toamna,

Si important: toamna nu este ceea ce vrei sa iti transmiti. Vrei sa spui o poveste, sa-l faci pe privitor sa perceapa o emotie in interior. Dincolo de a spune: “Oh, ce frumoasa fotografie de toamna”, privitorul trebuie sa se uite la ceva din interiorul fotografiei. Gandeste-te la toamna si la povestile care o pot caracteriza si incearca sa infatisezi una: singuratate, tacere, batranete, tandrete, caldura…Esti autorul povestii,decizi tu.

Cu cine sa iesi

Singur. Daca nu ai nevoie de ajutor pentru a asambla sau tine echipamentul sau daca nu iei un insotitor ca model pentru un portret de toamna, vei face cele mai bune fotografii ale toamnei cand esti singur. A merge intr-o excursie fotografica cu mai multe persoane implica un compromis. Oricat de mult le-ar placea prietenilor tai  fotografiile tale, ei te sustin si iti spun sa le faci in liniste, ca te vor astepta,dar in final vei ajunge sa faci fotografiile in graba, te concentrezi mai putin si daca in una sau doua incercari fotografia iti iese rau, dai zor cu ajustarile dupa bunul tau plac pana cand obtii acea fotografie pe care o cauti.

Daca doresti sa practici o fotografie serioasa de toamna, cel mai bine este sa iesi singur/a sau daca esti insotit sa stabilesti cu grupa ta de prieteni ca intr-o pauza ei sa faca ce doresc, in timp ce tu te dedici linistit sa faci fotografii,ceea ce iti place cel mai mult.

Exceptie de la acest lucru este atunci cand iesi cu alti fotografi echipati cu aparate foto si iesiti in acelasi scop, sa fotografiati toamna. Nu numai ca nu ar fi o idee proasta, dimpotriva, impartasind experientele tale cu alti colegi de fotografie poti invata perspective noi, asculta critici constructive si vezi diferite moduri de a fotografia acelasi lucru, obtinand rezultate diferite.

toamna

Ce sa iei cu tine

Fiind o excursie (chiar daca este doar o ora pana la parcul de langa locul in care locuiesti), vei avea nevoie de:

  • un rucsac pentru a-ti transporta toate echipamentele confortabil si sigur;
  • camera foto evident. Poti obtine minuni reale cu aparatul foto de pe orice telefon mobil de tip smartphone, dar daca ai o camera DSLR poti avea un control absolut aupra fotografiei.
  • o lentila potrivita pentru tipul de fotografie de toamna pe care vrei sa o faci.
  • plus trepied daca ai. Astea sunt cateva recomandari.                                                                                      rucsacul fotografului

Cum se configureaza camera

Nu iti pot oferi setarile exacte, deoarece acestea vor varia in functie de scena, ora zilei, cantitatea de lumina, de faptul ca exista soare sau nori. Trebuie sa incerci (si sa inveti). Da, pot propune setarile pe care le-as folosi ca punct de plecare pentru a fotografia prima sau a doua fotografie de testare, din care as modifica aceste setari intr-o directie sau alta.

Toamna este un sezon cu lumina scazuta sau, cel putin, este de o intensitate mai mica decat vara, de exemplu. Daca adaugam la acesta momentul ideal in care facem o fotografie de toamna, care ar fi dimineata devreme sau tarziu dupa-amiaza, ni se prezinta o situatie care necesita ajustari foarte speciale.

Sper sa iti fie de ajutor aceste sfaturi si sa poti sa le pui in practica. 😉

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0
0

Primeste acuma GRATUIT ghidul 10 sfaturii pentru fotografii uimitoare!

x