cursuri de fotografie, expunerea aplicata

Inceputurile fotografiei: Bazele expunerii

Fotografia pentru mine, inseamna “inghetarea timpului”, in sensul in care eu pot captura o imagine iar dupa 1 minut deja acel cadru poate fi isotorie, si cred ca are sens si pentru tine. Insa daca privesti din punct de vedere etimologic cuvantul “fotografie” provinde din doua cuvinte grecesti “photos”, care inseamna lumina si “graphein”, care se traduce prin “a desena”.

Este interesant cum potografia a inceput sa devina tot mai virala si totii am facut cel putin odata in viata o fotografie, chiar daca nu a fost foarte reusita, am pus mana pe aparat si am simtit emotia de a captura timpul printr-o simpla apasare de buton. Insa hai cu mine in continuarea acestui articol sa invatam impreuna despre bazele expunerii, si cum ne poate ajuta sa facem fotografii mai bune si mai frumoase.

lectii de fotografie online

Opreste-te sa faci fotografii plictisitoare!

Tot ce trebuie sa faci este sa introduci numele tau complet si adresa de email, si vei primi instant ghidul!

Expunerea unei fotografii

Determina cat de luminoasa sau intunecata este o fotografie. Acesti doi factori poti fi controlati de trei parametri:

  1. Apertura
  2. ISO
  3. Viteza obturatorului

Care formeaza cercul expunerii, fiind corelati.

expunerea in fotografie, explicata

Aceasta tema este foarte importanta pentru ca te ajuta sa intelegi cum sa manevrezi camera mai bine si cum sa o reglezi in functie de locul in care te afli, daca esti intr-o incapere cu putina lumina, sau cu lumina naturala.

Orice camera DSLR este capabila sa masoare lumina din locatia unde te afli si iti va spune daca este suficienta pentru a realiza imaginea respectiva, daca nu este suficienta nici nu te va lasa sa faci poza, iti va aparea in cel mai rau caz o avertizare pe rosu ca nu ai suficienta lumina si te obliga sa deschizi blitzul sau sa atasezi unul exterior. In aceasta directia camera ne ajuta foarte mult.

Insa daca folosesti o camera compacta putin mai veche probabil nu va fi capabila sa ofere aceasta precizie, desi mai nou si telefonul smartphone cand vrei sa faci o poza te avertizeaza ca lumina este insuficienta si trebuie sa folosesti blitzul. Ce vreau sa zic cu asta, este faptul ca tehnologia moderna iti usureaza foarte mult munca manuala.

Daca nu ai inteles stai linistit ca expic inca odata pas cu pas, deci:

  • Camera masoara cata lumina exista, cu ajutorul fotometrului
  • Cu aceasta masuratoare noi ajustam cata lumina trece prin obiectiv prin apertura
  • Dupa care modificam timpul in care lumina va intra in senzor cu timpul se expunere
  • Si ajustam ce cantitate de lumina este capabila sa absoarba senzorul modificand sensibilitatea lui prin ISO

Aceste 3 elemente influenteaza lumina care va fi capturata de catre senzor. Apertura de la diafragma, timpul de expozitie si sensibilitatea care se compenseaza intre ele.

Studiu de caz

In exemplul de mai jos observam doua fotografii din acelasi loc. Ambele imagini au acelasi lumina, si aceiasi sensibilitate ISO care a fost pozitionata la 100/ISO.

In prima imagine am pus apertura in F:9, iar camera mi-a propus un timp de expozitie de 1/250 secunde pentru a captura lumina deja existenta.

 

sensibilitatea ISO in fotografie
ISO 100, Apertura:F/9, Timpul de expunere: 1/250 secunde

In exemplul al doilea, am redus apertura de la diafragma la F/22 si camera a marit automat timpul de expunere la 1/4 secunde pentru a captura aceiasi lumina existenta, iar poza este superba.

timpul de expunere in fotografie
Sensibilitate ISO 100, Apertura:F/22, Timp de expunere:1/4 secunde

Chiar daca ambele fotografii capteaza aceiasi cantitate de lumina, poti observa ca au timp de expunere diferit, iar efectul este foarte fain. Pentru ca in prima imagine iarba pare sa fie congelata, statica, iar in a doua imagine este in miscare.

Dupa cum observi sunt doua fotografi din acelasi peisaj, aceiasi expunere si au efecte diferita datorita viteza de expunere.

Apertura

Controleaza cantitatea de lumina care intra in obiectiv. Este un raport invers proprotional cu adancimea campului. Astfel, cu cat apertura este mai deschisa, cu atat mai multa lumina intra, si deci obiectele din planele indepartate se vor estompa.Acest lucru inseamna ca adancimea mica de camp.

Cu cat apertura este mai mica, cu atat creste adancimea campului, fiind surprinse detalii aflate in plane indepartate. Iti arat acest lucru prin imagine de mai jos.

profunzimea de camp in fotografie

Viteza Obturatorului

viteza obturatorului, in fotografie

Viteza este reprezentata de momentul cand lumina se inregistreaza pe senzorul tau digital precum si durata expunerii sau perioada de timp in care obiectivul sta deschis dupa ce apesi declansatorul.

Valoarea obturatorului este setata in fractiuni de secunda, asadar, daca setezi de la 1/1000, inseamna ca obiectivul va sta deschis o miime dintr-o secunda. Fiind un mecaniscm foarte precis si rapid limitarea expozitiei la timpi foarte mici.

In final, sunt foarte multe lucruri pe care asi vrea sa ti le spun, insa trebuie sa ma opresc aici. Este foarte important sa controlezi expunerea foarte bine, pentru ca te va ajuta ca imaginile tale sa iasa cu o luminozitate perfecta, sau cat mai aproape de natural. Iti recomand sa citesti si articolul pentru incepatori care te va ajuta sa pui bazele compozitiei in fotografie.

Ps: te rog sa imi lasi un comentariu si sa imi spui parerea ta.

 

Primeste acuma GRATUIT ghidul 10 sfaturii pentru fotografii uimitoare!

x